Meidän treenaamiset on ollut jäissä viimeiset puolitoista kuukautta remontin ja muuton takia, mutta eilen alkanut UMN:n meille kouluttajille järjestämä Korrien tokokurssi antoi kyllä taas treenimotivaatiota ihan kiitettävästi. Vaihdoin kylläkin VOI/EVL -ryhmästä ALO/AVO -ryhmään (kouluttajana meillä Pekka Korri), koska voittajaluokan liikkeiden harjoittelu on jäänyt ja avointa on edelleen tahkottava ensi keväänä. Ajattelin heti päivitellä eilisiä vinkkejä, jotteivat ihan tyystin pääse unohtumaan. Eilen meillä oli teemana seuraaminen ja luoksetulo ja puhuttiin myös yleisesti esimerkiksi kilpailemisesta ja koiran optimaalisesta viretilasta.

Yleisiä vinkkejä
  • Koiran ylikuumuminen kilpailutilanteessa johtuu usein koiran epävarmuudesta suoritettavia liikkeitä / kilpailutapahtumaa kohtaan. Koira on epävarma tehtävästään, mikä stressannuttaa koiraa ja koiraa alkaa "sählätä". Liikkeiden pitäisi olla viimeisen päälle kunnossa kilpailuihin mentäessä, jotta sekä ohjaajalla että koiralla on varma olo suorituksestaan. Mahdollisimman monta täysin kisanomaista harjoitusta ennen kilpailua.
  • Leikistä kuumuvalla koiralla ei välttämättä kannata "välttää" leluilla palkkaamista kuumumisen pelossa, vaan ratkaisu voisi olla palkata koira oikein kunnolla leikillä, jotta sille tulee ns. kyllääntyminen ja se jää tyytyväisenä (vire tasoittuneena) odottamaan seuraavia harjoituksia.
  • Kilpailusuoritus on YKSI kokonainen suoritus, ei sarja erillisiä liikkeitä! Mitä pidemmän suorituksen koiran kanssa tekee, sitä isompi / parempi voi palkka olla suorituksen jälkeen. Esim. tekniikkaa harjoitellessa usein pieniä palkkoja, pidemmän liikesarjan päätteeksi kokonainen lihapulla, ja kisanomaisen treenin jälkeen vaikka sen päivän ruoka.
  • Palkkaamiseen semmoinen vinkki, että jollain koirilla toimii paremmin, jos koira saa saman palkan aina samasta suorituksesta. Tämä luo koiralle turvallisuuden tunnetta, eikä koira ikinä "hämmenny" saamastaan palkasta. Pitää etsiä koiralle sopiva palkka kunkin liikkeen opettamiseen, ottaen huomioon liikkeessä vaaditun viretilan.
Seuraaminen
  • Pepin kohdalla seuraamisessa voisi viretilaa vielä jonkin verran kasvattaa, jotta sen keskittyminen liikkeeseen olisi herpaantumatonta. Keskittymiskyvyn puute näkyy tällä hetkellä pienenä haahuiluna sekä kontaktin katkeamisena aika-ajoin. Eli lelun kanssa palkkaamista tähän.
  • Peppi käyttää hyvin takapäätä käännöksissä, ja seuraaminen oikein hyvän näköistä silloin kun seuraa tarkkaavaisesti, koira on ryhdikäs ja innokas.
  • Oma liikkuminen käännöksissä aiheuttaa ongelmia, tuppaan pysähtymään vasemmalle käännyttäessä ja täyskäännöksissä, kuivaharjoittelua ilman koiraa!
  • Oikealle käännyttäessä paketti välillä hajoaa ja koira poikittaa eteen, tämä johtuu siitä, että kuulemma jokaisessa oikealle käännöksessä tiedostamattani nykäisen hieman hihnasta, eli enemmän huomiota taas omiin toimintoihin.
Luoksetulo
  • Tehtiin yksi suoritus Pepin kanssa, noin 10 metrin matkalla ja takapalkalla. Meni oikein hyvin, riittävä vauhti ja napakka pysähdys, malttoi odottaa vapauttavan käskyn namille. Nyt vaan täytyisi matkaa pidentää.
  • Luoksetulon loppuosaa voi harjoitella erikseen, jättäen koiran seisomaan ja kutsumalla siitä sivulle.